lunes, 22 de junio de 2015

LA COCA DE SANT JOAN





Demà celebrarem a revetlla de Sant Joan, doncs la nit del 23 de juny, se celebra el solstici d'estiu, la nit més curta de l'any, i per això s'encenen grans fogueres, es llancen petards i focs artificials i es menja la tradicional coca de Sant Joan, acompanyada de cava o un vi dolç, como mistela, ratafia, moscatell, vi de missa...





Ingredients bàsics
560 gr. de farina de força. 120 gr. de sucre. 80 gr. de llevat de forner. 16 gr. de sal. 1 cullerada de canyella en pols. 1 cullerada d'aigua de tarongina. 140 gr. de mantega. Ratlladura de llimona. Ratlladura de taronja. 5 ous. ½ got d'aigua. 50 gr. de pinyons remullats en aigua. 50 gr. de fruites confitades. Fulles de menta.

Per la massa mare
240 gr. de farina de força. 5 gr. de llevat de forner. 20 gr. de mantega. ½ got d'aigua.

Elaboració
Per la massa mare, posem la farina en un bol, afegim el llevat esmicolat i la mantega a punt de pomada.
Barregem i aboquem l'aigua a poc a poc sense deixar de pastar.
Quan aconseguim una bola homogènia, la tapem amb film de cuina i deixem reposar (de 30 a 120 minuts depenent de la temperatura, a més calor abans fermentarà) fins que tripliqui el seu volum.
Posem la massa mare en un recipient gran, hi afegim la farina, el sucre (en reservarem una mica), el llevat de forner, la sal, la canyella, l'aigua de tarongina, la mantega a temperatura ambient, una mica de ratlladura de taronja, una mica de ratlladura de llimona i 4 ous. Pastem a mà, aboquem l'aigua a poc a poc i seguim amassant fins que quedi una massa homogènia.
Tallem la massa en 4 trossos, els empolvorem amb una mica de farina i els estirem amb un corró fins a donar-los forma ovalada.
Posem les coques sobre 2 safates de forn folrades amb paper d'enfornar i deixem que fermentin durant 30 minuts.
Batem un ou i amb un pinzell les untem per la part superior.
Repartim per sobre uns pinyons i uns trossets de fruites confitades.
Cuinem al forn (prèviament escalfat) a 210 º C, entre 7 i 10 minuts.

No hay comentarios:

Publicar un comentario