miércoles, 24 de febrero de 2016

La difícil tasca de fer la compra



Una de les coses més costoses per a la persona responsable de la compra en una casa és precisament dur-la a terme. Es recorren passadissos tractant de trobar allò que suposadament necessitarem, sense tenir prèviament una idea clara. Lluny de nosaltres la pretensió de dictar normes, però sí deixar escrites unes senzilles pautes que ens ajudin a organitzar-nos prèviament i realitzar amb èxit la compra.
Es molt recomanable confeccionar primer la llista del que necessitem, que farà que no se'ns oblidi gens del que falti en el rebost i alhora perquè no comprem coses que no anem a usar en els propers dies, evitant així que se'ns espatllin alguns productes.

Donem importància als menús de cada dia És recomanat realitzar un quadre per a tota la setmana amb els menús que tenim pensat preparar per als menjars i els sopars; així tindrem més o menys clar quins ingredients principals ens faran falta per a l'elaboració dels plats que volem cuinar.
Hem de quadrar, més o menys, que els diferents menús de la setmana siguin equilibrats, amb aliments de tots els grups nutritius perquè la nostra alimentació sigui òptima.
Tractarem d'anar incloent, a més dels plats que agraden a tots, altres nous per descobrir ingredients i d'aquesta manera fer-los habituals en la nostra dieta.

Hem d'anotar el que se'ns vagi ocorrent com a necessari? El pràctic és tenir una llibreta per apuntar els nostres menús setmanals, que ens aporta l'avantatge addicional que quan no tinguem idees per fer  el menú d'un menjar o un sopar, podrem inspirar-nos en alguna recepta que ens agradés de les setmanes anteriors o repetir-la. També és molt pràctic tenir una petita pissarra imantada a la porta de la nevera per apuntar-hi al moment les coses urgents o que cal comprar en la propera visita al supermercat. Darrerament s'estan imposant les app, si bé en elles podem caure en la temptació de deixar-nos dirigir pels interessos dels seus creadors. Cadascú és lliure d'optar pel sistema que consideri més convenient a les seves circumstàncies i necessitats.

Producte fresc i ofertes de temporada La matèria primera fresca és molt recomanable per a la nostra alimentació. Hem de deixar un espai, o varis, en blanc, a manera de comodí, perquè sobre la marxa ens poden sorgir possibilitats que no havíem contemplat prèviament en la nostra llista. En les seccions de ‘frescs’ podem decidir-nos per algun d'ells sobre la marxa, adaptant-nos així a elaborar algun menú en funció de la disponibilitat del que hi hagi en el súper.
A tenir en compte: els productes frescos que estan en plena temporada solen ser més barats i estan al seu millor moment, per la qual cosa en fer la llista es pot marcar verdura de temporada o fruita de temporada i després triar sobre la marxa.

Pressupost fix? Un bon avantatge de tenir una llista de la compra confeccionada és que podem fer-nos una idea del que anem a gastar, sense portar-nos una sorpresa al moment de pagar en la caixa. Així, sempre dins de certs marges, podrem cenyir-nos al pressupost que tenim previst sense que les despeses se'ns disparin.

A tenir en compte Revisar amb cura les dates de caducitat, especialment en els productes làctics, ous i fleca.
En comparar productes, mirar el preu per quilogram ja que no tots els envasos vénen amb la mateixa quantitat en les diferents marques.
No anar amb gana a fer la compra, gastarem més i segurament comprarem capritxos no necessaris.
Si és possible, farem la compra en les hores que hi ha menys públic, a més de guanyar temps també trobarem més existències.

No hay comentarios:

Publicar un comentario