viernes, 6 de mayo de 2016

És cert que hi ha aliments de consum diari que maten?


Confondre termes i no expressar conceptes amb claredat indueix a crear mites i llegendes sobre certs aliments. Una dieta equilibrada i variada és imprescindible per al nostre bon estat de salut, però també ho és que existeixen aliments saludables i uns altres el consum excessiu dels quals pot associar-se a malalties com l'obesitat, la diabetis i colesterol o triglicèrids elevats en sang. Amb la salut no hem de jugar a l'alarmisme, sinó ser rigorosos en la informació. 
En qüestions de salut, doncs,  és imprescindible educar a la població i informar sempre amb rigor, amb dades científiques veraces i contrastades. Però moltes vegades, massa, es publiquen articles alarmistes, poc fonamentats o exagerats, que enfonsen en el desprestigi o enalteixen immerescudament a un aliment o a varis.
En nutrició i dietètica ja fa algun temps que s'han canviat els termes ‘prohibit’ o ‘desaconsellat’. L'explicació és que quan es parla de dieta i salut no solament importa el tipus d'aliments, sinó també la seva freqüència de consum (quantes vegades al dia o a la setmana es menja) i la grandària de la porció.


Alguns aliments i begudes carreguen amb la mala fama de matar lentament a les persones.

Embotit
La majoria contenen greixos saturats, greixos relacionats amb una major incidència de patologies tan corrents com l'obesitat, la dislipemia o la síndrome metabòlica. Cap doncs recomanar el seu consum ocasional com a part de la prevenció de malalties cardiovasculars. Escollir opcions més saludables i menys grasses pot ser una alternativa; encara que substituir el consum d'aquests aliments per uns altres d'origen vegetal seria l'opció més intel·ligent. 
Begudes amb gas
Els ingredients principals d'aquests líquids són els sucres (glucosa, fructosa, sucre), sucs de fruita, aigua i colorants i altres additius. El consum de begudes ensucrades s'associa a una mala qualitat de la dieta. Segons l'Organització Mundial de la Salut, la ingesta de sucres lliures posseeix un impacte negatiu sobre el pes corporal i la càries dental, per la qual cosa reduir el consum de begudes endolcides amb sucre pot disminuir el risc de sobrepès i obesitat en els adults. 
Llet sencera
Una part de la població sofreix intolerància a la lactosa, una de les raons que justifica eliminar o reduir el consum de llet de vaca i optar per un altre tipus d'aliments, com la llet amb reduït contingut en lactosa o altres begudes vegetals (soia, ametlla, etc). Però aquest fet no és motiu perquè tota la població hagi de fer desaparèixer la llet de la seva dieta.
En relació al contingut gras de la llet, i donat l'augment de sobrepès en les societats industrialitzades, una de les opcions per controlar el consum de grasses animals és prendre llets semi o descremades. Cap organisme de salut o societat científica recomana suprimir la llet de la dieta basant-se en la càrrega hormonal d'aquest aliment.
Tomàquet en conserva
Alguns tenen únicament tomàquet, però uns altres també contenen sucres, sal i olis vegetals, en el cas dels sofregits en conserva. L'opció més saludable és la salsa de tomàquet casolana; el tomàquet triturat també s una bona elecció.
Salses prefabricades
La majoria conté sucres (glucosa o fructosa), sal i olis o greixos vegetals o animals, de manera que la seva ingesta excessiva pot conduir a un increment del consum de sodi, greixos saturats, sucres i calories. Aquest desequilibri dietètic pot portar a un augment de la incidència de malalties com l'obesitat, hipertensió, diabetis, dislipemias i síndrome metabòlica, la qual cosa contribueix a un major risc de malalties cardiovasculars en la població. Dit això, el consum d'aquestes salses hauria de ser ocasional.
Crispetes de microones
Posseeixen, a més de crispetes de blat de moro, grasses o olis (greix de palmell, mantega o olis vegetals). Així doncs, l'opció més apropiada és comprar el blat de moro en gra i preparar-ho a casa de la manera tradicional.
Edulcorants 
Evitar el sucre és una de les mesures dietètiques més emprades per controlar l'aportació calòrica de la dieta i prevenir la càries dental. A causa d'això, el consum d'edulcorants (sacarina, aspartamo, acesulfame, sucralosa, estevia, sorbitol) ha crescut en els últims anys, i existeix bastant controvèrsia sobre si el seu ús podria comportar efectes nocius per a la salut. Fins al moment, els edulcorants artificials tenen l'aprovació de les agències de seguretat per a ser utilitzats; i cal destacar que no existeix evidència científica que corrobori els efectes adversos que se'ls atribueixen.
Moderi escombraries
S'engloba en aquest grup a la gamma d'aliments precuinats oferts en establiments tipus fast food. Habitualment, aquest tipus d'aliments posseeix un elevat contingut en greixos, sal i, de vegades, també sucres. A causa d'això, la seva denominació més adequada és la de "aliments superflus", ja que són aliments d'alta densitat energètica, que en moltes ocasions aporten calories supèrflues i una densitat baixa de nutrients essencials. El seu consum ha de ser, per tant, ocasional.
Fregides variades
La fregida afavoreix l'absorció del greix de cocció per part de l'aliment, augmentant així el contingut calòric de l'aliment fregit. A més, la fregida promou l'oxidació del greix utilitzat en la cocció. 
Conegudes aquestes dades, ha de tenir-se en compte quins d'aquests aliments són recomanats i quins no, ja que la dieta ha d'aportar gaudi en l'alimentació, però també ha de proporcionar la quantitat adequada de nutrients i energia que capaciti a les persones per a les activitats diàries i els asseguri un estat de salut òptim. La clau no és solament considerar si l'aliment és "bo o dolent", sinó quant i cada quant es consumeix.

No hay comentarios:

Publicar un comentario