miércoles, 11 de mayo de 2016

Què és la fatiga de primavera?


El canvi d'estació, d'hivern a primavera, no cau massa bé a algunes persones: Cansament, decaïment, manca de gana, alteracions de la memòria i d'atenció a la feina, manca de ganes de realitzar activitats que abans motivaven... Hi ha als qui no els cau massa bé i manifesten un gran ventall de símptomes. L’estenia no està considerada una malaltia, però si persisteixen els símptomes cap la possibilitat de considerar que sigui un possible símptoma d'alguna patologia orgànica o psicològica.




Símptomes
Moltes persones, amb l'arribada de la primavera, noten l'ànim decaigut, senten cansament, sofreixen alteracions del somni, irritabilitat, fatiga intel·lectual, dificultats de concentració, trastorns de l'apetit i de la memòria, disminució del desig sexual, mal de cap i, fins i tot, en alguns casos, major incidència d'herpes labial, picors generalitzades, caiguda del cabell i ungles fràgils o irritabilitat, tots ells símptomes indeterminats amb infinitat de variacions entre els afectats. 

Diagnòstic
La comunitat mèdica no considera l'astènia primaveral una malaltia; no obstant això, cal descartar que no estigui associada a una alteració orgànica. Aquests símptomes solen estar relacionats amb la disminució de endorfines i amb els nivells de melatonina (hormona que regula cicle vigília-son) que, a causa del canvi horari i a la modificació d'hores de llum i de temperatura ambiental, fan variar els ritmes de vigília-son, l'activitat física i els horaris  acostumats durant l'època hivernal. Però l'organisme ha d'anar adaptant-se a tots ells.
La principal clau per fer front a l'astènia primaveral és mantenir uns hàbits de vida saludables:

Prevenir l'astènia primaveral
La clau principal per fer-li front és mantenir uns hàbits de vida saludables:
- Dormir les hores necessàries, amb un horari fix per ficar-se al llit i aixecar-se.
- Mantenir una alimentació sana i equilibrada, baixa en greixos i rica en fibra, que aporti tots els nutrients necessaris. Es recomana augmentar el consum de fruites i verdures per ajudar a reposar les sals minerals que l'organisme perd a causa d'increment de la temperatura ambiental. 
- Practicar exercici físic adequat a l'edat i a la condició de cadascun, però de forma regular. El més aconsellable és realitzar-ho de tres a sis hores abans de ficar-se al llit ja que, si es fa més tard, hi ha perill que l'organisme s'activi i després costi agafar el son. Les pràctiques de relaxació, com el ioga o la meditació, també són beneficioses.
- Eliminar o reduir el consum de substàncies excitants, com l'alcohol, el cafè, el té o refrescs amb cafeïna i el tabac.
- Seguir una pauta estable d'horaris per als menjars.
- Fer descansos de pocs minuts durant l'horari laboral per frenar l'estrès i l'esgotament.

No hay comentarios:

Publicar un comentario