martes, 3 de mayo de 2016

L'entorn, ens influeix a l'hora de menjar?



El gana és la base, però l'entorn també te la seva influencia en el que mengem, doncs ens incentiva o ens frena, condicionant l'efecte de gaudi d'un menjar. Paradoxalment, aquest entorn/ambient que ens envolta en asseure'ns a la taula arriba a condicionar l'efecte d'una elaboració culinària sobre la nostra salut.

Tots i cadascun dels cinc sentits, i no solament el gust, contribueixen a determinar si un plat és apetitós i no només importa el sabor del menjar sinó també, el que sentim, el que veiem, el que percebim en la nostra pell o en la boca així com el que olorem.

L'ambient amb la seva decoració, el plat amb la seva aroma, un restaurant amb la il·luminació i la música i fins i tot amb els colors que presenta, poden ser determinants al moment de menjar.

I no només parlem de l'ambient material que ens envolta, sinó també, de l'ambient emocional, és a dir, si estem en companyia, si l'entorn ens fa sentir bé o malament, si estem nerviosos a causa de la situació, entre altres coses.
En conseqüència, cuidem que l'ambient en què mengem sigui saludable i neutral.
Un ambient amb poca il·luminació ens empeny a menjar més, bàsicament perquè ens desinhibeix, ens impedeix visualitzar correctament el que mengem i dificulta la presa de consciència de la quantitat ingerida, per això, el millor per menjar de forma neutral amb un control més adequat de les quantitats és menjar amb bona il·luminació

La música suau estimula el consum perquè igual que les llums baixes, relaxen i afavoreixen el temps de permanència en l'acte de menjar, al mateix temps que distreuen l'atenció del plat de menjar. El millor per controlar bé la quantitat és menjar sense música.

Els sorolls molests o crits exciten el nostre sistema nerviós, afavorint el consum ràpid, descontrolat i poc plaent de menjar, per això, per no tenir problemes digestius i per conservar l'autocontrol de la quantitat consumida, el millor és menjar sense crits ni discussions al mig.

Es parla molt vers l’efecte negatiu de menjar acompanyats per la televisió. Es te per contrastat que ajuda a deixar de costat la nostra atenció pel menjar i ens fa menjar més, cadascú ha se saber en quin grau aquesta situación pot ser negativa a l’hora de menjar.

Menjar sol o acompanyat. La companyia generalment ens fa l’hora de manjar més plaent però cal tenir present que a major nombre de comensals major és la ingesta, no obstant això, el diàleg enmig del menjar afavoreix l'associació d'aquesta a un bon moment compartit, encara que no hem de perdre de vista el què mengem i quant mengem.

A major varietat d'aliments més consum, és a dir, la diversitat de plats fa que la ingesta sigui de major quantitat, per això, si estàs intentant controlar la quantitat que consumis, millor elaborar una sola preparació per menjar i evita menjar en un buffet.

No hay comentarios:

Publicar un comentario