viernes, 13 de mayo de 2016

Per què es fan malbé els aliments?

Els aliments són peribles, per tant, es descomponen per l'acció de bacteris i fongs. Quan entren en acció aquests microorganismes, s'altera l'aspecte, olor i sabor dels aliments i, per tant, pot haver-hi risc si es consumeixen. Un aliment, tant si és d'origen vegetal com a animal, comença la seva descomposició al moment en el qual es cull (en el cas vegetal) i al moment del sacrifici (en el cas animal). Bacteris, floridures, paràsits o virus són algunes de les principals causes d'aquesta deterioració. A pesar que en alguns casos certs aliments deteriorats no suposen un risc per a la salut, sí es veuen alterades les seves propietats organolèptiques.

Per tal d'evitar aquesta deterioració, necessiten unes determinades condicions de tractament, conservació i manipulació. El grau de descomposició és diferent segons el tipus d'aliment. El sucre o la farina són més estables que la fruita seca o les patates, que poden romandre durant llarg temps sense problemes, si es manipulen de forma adequada. En canvi, els més peribles són la llet, la carn, les fruites i els ous, que es descomponen de forma més ràpida i, per tant, necessiten mètodes especials de conservació (en la majoria dels casos, refrigeració).

No hay comentarios:

Publicar un comentario