viernes, 28 de agosto de 2015

Gaudir el Cava

Les begudes nobles tenen el seu propi ritual a l'hora de la seva ingesta. Possiblement el cava sigui el príncep de les begudes a causa de la seva acomodació a qualsevol hora del dia o de la nit i el seu ajust perfecte a qualsevol tipus de plat, ja sigui d'alta cuina o per acompanyar un imprescindible sandvitx.
La primera norma a seguir és no tenir mai l'ampolla en el congelador ni en el frigorífic. Quan decidim donar-nos el plaure del seu consum utilitzem la cubeta o xampanyera amb aigua i gel, dipositem allí l'ampolla durant un temps prudencial d'una mitja hora, fins que la temperatura sigui la ideal d'uns 5 a 7 graus. No cal oblidar que el cava ha de refredar-se lentament perquè la seva composició, que tants anys ha costat aconseguir no es vegi alterada bruscament.
Una vegada considerem que l'ampolla està al seu moment òptim, llevarem el morrió que subjecta el suro sense emprar en això una actitud brusca, amb el que evitarem que se'ns trenqui (en aquest cas, amb tota seguretat faríem malbé l'ampolla ja que ens veuríem forçats a emprar el llevataps, amb la possibilitat que la resta del tap se'ns anés a l'interior de l'ampolla, amb la qual cosa també hi entrarien petits trossos de suro i el líquid sofriria una reacció que li impel·liria a sortir de l'ampolla a raig). Per extreure el tap de suro subjectarem amb una mà l'ampolla amb suau fermesa i amb l'altra farem rotar el tap lentament i sempre en la mateixa adreça, evitant moure l'ampolla. El tap serà extret amb suavitat, no permetent que surti per pròpia iniciativa ni, molt menys, que produeixi la clàssica canonada tan típic de les festes en les quals priva la xerinola sobre el plaure de la degustació.
Se servirà amb delicadesa en copa de cristall fi i transparent, la qual cosa ens permetrà gaudir visualment de les característiques del producte (color, tipus de bombolles i la seva ascensió) que sigui més aviat estreta i amb una lleugera obertura en la part superior, ja que així es propiciarà una millor concentració de les delicades aromes del noble líquid. Ha de bolcar-se en la copa en petites quantitats (és millor servir repetidament, d'aquesta manera evitem que es calent-hi i, amb això, la temptació de tirar-li algun que un altre glaçó que, refrescarà el líquid però ho desvirtuarà absolutament, tirant en uns segons al trast tants mesos d'abnegada labor per part del cavista) i molt lentament, procurant no tapar l'ampolla amb el tovalló ni l'etiqueta amb la mà; és important que el producte tingui la seva credencial a la vista, així el consumidor tindrà plenes garanties de què se li està oferint.

No hay comentarios:

Publicar un comentario