viernes, 21 de agosto de 2015

La recuperada bona tradició de “Fer el vermut"


Tradicionalment a Catalunya "anar a fer el vermut" vol dir fer un àpat lleuger al migdia, abans de dinar. Es fa sobretot els dies assolellats de la primavera i l'estiu, a la terrassa d'un bar o petit restaurant. El "vermut" és una ocasió social, que es sol fer amb amics i família.

És un costum molt català. Normalment els adults beuen vermut (amb una mica de sifó i un tallet de llimona i alguns hi volen un rajolí de Picón, per tornar-hi un toc més amarg tapant una mica el dolçor del caramel que li dona el color al vermut negre), mentre que els petits beuen begudes sense alcohol. S'acompanya amb unes olives per esperar el dinar. El "vermut" era especialment important els diumenges, després de tornar de missa. Els àpats són molt senzills: a part de les olives, que són essencials, també es prenen unes anxoves, patates de xurrer, ametlles salades i cloïses o escopinyes amb salsa picant, sense descuidar-nos del seitó o aladrocs adobats amb vinagre.
Aquesta tradició s'havia anat perdent, sobretot a les ciutats. Però ha experimentat una forta revifada els darrers dos o tres anys a tot el territori català, afavorint l'aparició de nous productors de vermut o la recuperació de marques de vermut que havien tancat. Especialment a les ciutats estan proliferant els bars per fer el vermut o vermuteries, que conviuen amb el renovat èxit dels cellers ("bodegues") de tota la vida.
El vermut (del francès vermout o vermouth i aquests de l'alemany wermut, que vol dir 'donzell') és un vi servit durant els aperitius que està compost de vi blanc, donzell i altres substàncies amargues i tòniques. Aquests vins són típicament europeus, amb una aroma característica que els dóna una elegància particular per a un còctel o aperitiu. Generalment es pot trobar de dos tipus: negre i blanc.

Marques catalanes de vermut

·   Medvsa de Manyé (La Secuita - Tarragonès)
·   Miró (Reus - Baix Camp)
·   Yzaguirre (El Morell - Tarragonès)
·   Francisco Simó y Cia. (El Morell - Tarragonès)
·   Casa Mariol (Batea - Terra Alta)
·   Espinaler (Vilassar de Mar - Maresme)
·   Falset de Cooperativa Falset Marçà (Falset - Priorat)
·   Iris de De Muller (Reus - Baix Camp)
·   Perucchi


No hay comentarios:

Publicar un comentario