martes, 18 de agosto de 2015

Menjar pasta, garantia de salut

És laxant i… no engreixa!


L'organisme humà necessita una aportació diària d'hidrats de carboni, grasses i proteïnes, en proporció equilibrada. La solució és recórrer a la “pasta de blat dur”, amb un baix contingut en greixos; això ens permetrà triar, com a condiment, l'oli o greix que més ens agradi i, essencialment, millor ens sent, respectant l'equilibri de la dieta quotidiana.

La pasta de blat dur
La “pasta de blat dur” és un aliment molt complet i saludable; a més d'una important aportació d'hidrats de carboni i proteïnes, conté sals minerals, vitamines essencials i aquest gran tresor per a la salut que és la fibra; conté menys grasses i menys calories. Produeix, a més, un menor augment de sucre en la sang, a causa de l'especial qualitat del seu midó. Per tant, els plats de pasta resulten els més equilibrats.
La pasta de blat dur conté les vitamines del grup B, a més d'una important quantitat de vitamina I. Les vitamines B són essencials per metabolitzar els hidrats de carboni i els greixos. La vitamina I és la vitamina de la joventut, un eficaç actiu antioxidant dels greixos a nivell cel·lular i del tracte digestiu, manté jove el cor, artèries i venes. Les salses amb que es condimenta la pasta complementen i augmenten notablement el contingut vitamínic.
També, tots els minerals i oligoelements coneguts estan continguts en la pasta de blat dur, si ben no en les quantitats necessàries per al nostre organisme. Això es complementa amb la ingesta, acompanyant un bon plat de pasta o per separat, de salses a força d'hortalisses mixtes i altres ingredients habituals.

La fibra, un tresor per a la salut
La fibra alimentària és un hidrat de carboni que procedeix de les parets cel·lulars dels vegetals i es compon bàsicament de cel·lulosa, hemicel·lulosa, lignina, pectina, etcètera. No és digerible pel nostre organisme, ja que manquem dels enzims digestius necessaris; per això la seva aportació nutritiva i calòric és nul totalment. Però, per contra, les seves propietats dietètiques són altament importants.
Un règim alimentari amb baix contingut en fibra pot ser causa de greus malalties gastrointestinals, com a restrenyiment crònic, diverticulitis, hemorroides, apendicitis, càlculs biliars, càncer de còlon i de recte.
Els aliments d'origen animal, com la llet, els ous, peixos i carns, no contenen cap quantitat de fibra. Els vegetals refinats, com les farines i fècules, el pa blanc i l'arròs, tenen un molt baix contingut de fibra. La pasta elaborada amb blat dur posseeix alts continguts de fibra, per estar elaborada amb sèmola, rica en cel·lulosa i hemicel·lulosa.

La pasta, el millor laxant
La fibra de la pasta elaborada amb blat dur té la propietat d'augmentar en l'intestí fins a 15 vegades el seu pes en cru i fins a 20 vegades el seu volum, sense produir fermentació ni flatulència, com és el cas d'algunes verdures i llegums. Durant el trajecte gastrointestinal la fibra s'infla, formant una massa gelatinosa que embolica els residus alimentosos. El major volum dels residus augmenta els moviments *peristàltics del còlon, la qual cosa accelera l'avanç i el trànsit intestinal de la massa fecal. L'evacuació intestinal es realitza amb normalitat, evitant l'estancament i el restrenyiment.

Menjar pasta ajuda a mantenir la línea
Tots solem menjar més del necessari i, tard o d'hora, paguem factura en forma de adipositats innecessàries. Les raons i causes de menjar massa són tantes i complexes que no s'ha arribat a l'obtenció d'un remei inqüestionablement eficaç i saludable alhora per evitar-ho.
La fibra i el gluten de la pasta de blat dur ens ajuden a menjar menys, per la gran virtut que tenen d'accelerar la sensació de sacietat durant el menjar. Una vegada s'aconsegueix l'estat de plenitud, cessa immediatament l'impuls i el desig de menjar més. Per això hem de tenir present que qui menja pasta menja un tresor de salut.

La pasta no te colesterol
L'excés de colesterol en la sang és causa de greus malalties, com arteriosclerosi, pressió arterial alta, infart de miocardi, trombosi cerebral, malaltia del fetge, càlculs biliars, inhibició sexual i impotència. Les estadístiques mèdiques demostren que als països on el consum d'aliments de consum animal és elevat, també la taxa de colesterol en la sang és elevada, molt per sobre dels valors mitjans. L'OMS (Organització Mundial de la Salut) recomana un consum carnal de màxim 120 gr. al dies un màxim de quatre vegades a la setmana, alternant aquest consum amb ous, peix i formatge.
La pasta de blat dur és un vehicle molt saludable com a complement d'aliments d'origen animal. La creença que la pasta engreixa és falsa. Cent grams de pasta, que és una ració abundant, conté menys d'un gram de greix. En la mateixa quantitat solament hi ha 72 *gr. d'hidrats de carboni, que és menys de la quarta part dels quals es necessiten en una dieta equilibrada. Tingui present que cent grams de pasta augmenten en la cocció fins a tres vegades el seu volum, la qual cosa representa un plat abundant, amb un gran poder de sacietat, que satisfà per si sol un bon apetit.
I qui menja pasta, no engreixa.

No hay comentarios:

Publicar un comentario