jueves, 5 de noviembre de 2015

Com guardar correctament els aliments, a la nevera


Algú pot imaginar-se avui dia una cuina sense frigorífic? Són, al costat del foc i l'aigua corrent, un element indispensable a les nostres cuines. Així podem conservar millor determinats aliments i retardar el desenvolupament de microorganismes, evitant que la fermentació aparegui abans d'hora. Però, sempre hi ha un però, de vegades, oblidem que les neveres i frigorífics que tenim a casa solen comptar amb un disseny específic per emmagatzemar els diferents aliments d'una forma determinada. No podem ser tan banals per a pensar que són dissenys capritxosos,  doncs en realitat són armaris refrigerats per guardar menjar. Cada producte ha d'ocupar el seu lloc, perquè han estat dissenyats amb la finalitat de que la conservació sigui la més òptima possible.




Com fer-ho correctament?
Aquí tenim una sèrie de consells molt pràctics en aquest sentit.
Carns i peixos. Són els aliments que requereixen de major fred, per la qual cosa s'han de col·locar en la part inferior de la nevera, han d'estar en una zona que pugui oferir els 2ºC, i emmagatzemar-los perfectament separats de la resta d'aliments per evitar la contaminació si es produeix algun tipus de degoteig.
Embotits i aliments cuinats. Han de conservar-se en la part central de la nevera, atès que per la seva composició aquests aliments no necessiten tant fred. El pernil, si es de qualitat tipus ibèric, no cal posar-lo al frigorífic.
Fruites i verdures. Segons el tipus, han de guardar-se a les zones de major temperatura. Normalment existeixen uns calaixos destinats per a això. No convé barrejar en aquests calaixos les fruites i verdures amb altres aliments.
Les fruites i verdures que milloren la seva durabilitat en la nevera mantenint la seva qualitat són les maduixes, figues, raïms, prunes i les hortalisses d'arrel com les pastanagues, naps, raves, o remolatxes.
És recomanable emmagatzemar amb un drap humit les verdures verdes com els enciams, el bròquil, les mongetes verdes o els espinacs.
Els cartrons de llet. Una vegada oberts, han de guardar-se sempre en la part central o en la porta de la nevera, doncs no necessiten un excessiu fred.
Els ous. Solen tenir un espai reservat especialment per a ells, i no és un ‘capritx’, es tracta de llocs frescos però sense un fred excessiu, que podria congelar-los.

El que no cal guardar en el frigorífic
Aliments calents. Hem d'esperar sempre al fet que es refredin abans de refrigerar-los. Si els col·loquem calents en la nevera aquesta augmentarà de temperatura i haurà de ‘treballar’ més. Sense oblidar que, si es tracta de molta quantitat, la refrigeració no tindrà temps d'actuar de forma eficaç amb la possibilitat que es creuen bacteris. Si tenim la necessitat de ficar una preparació que encara està calenta en la nevera, hem de posar-la dins d'un altre recipient més gran amb aigua i gel.
Productes menys aconsellats per ser guardats en la nevera. Els cítrics, els tomàquets (el sabor dels quals empitjora notablement), les albergínies i els carbassons. Tampoc els plàtans, els melons, els alvocats, els kiwis, les pomes i les peres, que perden qualitat si es refrigeren abans d'hora. L'ideal és no ficar-los en la nevera, però si per qualsevol motiu calgués fer-ho, el millor és quan ja estiguin madures, mai quan vengen de la fruiteria.
Formatge i mantega. Durant l'hivern poden guardar-se fora de la nevera.

No hay comentarios:

Publicar un comentario