martes, 17 de noviembre de 2015

El julivert a la cuina i en la salut

El Petroselinum sativum o julivert comú, és conegut en la història de l'alimentació des de fa més de 2000 anys. Els jueus per celebrar la pasqua prenien i prenen julivert cru banyat en aigua salada, símbol de l'amargor i les llàgrimes.
En grans dosis, qualsevol preparat d'arrel o llavors de julivert, pot resultar tòxic o tenir una acció nefasta sobre els ronyons i sobre el sistema nerviós central (ocasiona esvaïments). Provoca irritació del múscul uterí i pot ocasionar hemorràgies fora de la menstruació o provocar fluxos menstruals més abundants del normal.
No obstant això el julivert és molt nutritiu sobretot en vitamines i minerals. Quant a vitamines podem destacar les vitamines A, B2, B6 i C i quant a minerals el julivert ens aporta calci, ferro i potassi.
S'utilitza sobretot sobre plats calents i salses, no obstant això també és deliciós sobre amanides de tots els tipus. A cap cuina no hi pot faltar el julivert fresc, és essencial per donar sabor i decorar múltiples plats. A més, el julivert és molt útil per evitar la retenció de líquids, les inflamacions i la cel·lulitis; és un diürètic natural.
Hi ha algunes receptes on el julivert és imprescindible, com els xampinyons amb allada, la salsa bolonyesa o el be rostit.

No hay comentarios:

Publicar un comentario