viernes, 20 de noviembre de 2015

Els bolets i les intoxicacions



La recol·lecció de bolets, té a la tardor un dels moments més importants, es quan es converteix en tota una festa gastronòmica per als seus seguidors.


Què és un bolet?
Els bolets són les parts fructíferes d'alguns fongs. Els fongs productors de bolets estan formats per multitud de filaments entrecreuats enterrats sota terra. Quan les condicions d'humitat i temperatura són les adequades, es formen les parts fructíferes que creixen a l'exterior en forma de bolets.

Tipus d'intoxicacions
L'única manera de saber si un bolet és comestible o no, és coneixent perfectament el gènere i l'espècie que es tracta. No obstant això és cert que es poden aplicar algunes regles particulars a alguns gèneres, però sempre amb la premissa de la identificació certa i inequívoca d'aquest.
La recol·lecció i consum de bolets silvestres produeix un gran nombre d'intoxicacions accidentals. Aquestes intoxicacions es deuen principalment al consum de bolets tòxics confosos amb altres comestibles.
Les intoxicacions per consum de bolets tòxics, a partir de les primeres dècades d'aquest segle, es van començar a classificar en dos grans grups, basats en el temps que transcorre des del moment de la ingestió fins a l'aparició de les primeres molèsties.
Aquesta manera de classificació s'ha demostrat summament útil, i segueix sent l’adequada en l'actualitat. D'acord amb aquest període d'incubació, les intoxicacions per ingestió de bolets tòxics poden ser classificades en un o un altre dels dos grups següents:
▪ De període de latència breu : Aquelles intoxicacions en les quals l'interval des de la ingestió i l'aparició de les primeres molèsties és inferior a 6 hores, oscil·lant en general entre 30 minuts i unes 3 o 4 hores. Solen ser intoxicacions lleus.
▪ De període de latència llarg: Aquelles intoxicacions en les quals l'interval des de la ingestió i l'aparició de les primeres molèsties és superior a 6 hores, oscil·lant en general entre les 9 i les 15 hores, i podent arribar en algun cas fins als 10 o 15 dies. Solen ser intoxicacions greus, degudes a toxines que després de ser absorbides lesionen directament cèl·lules d'òrgans vitals.

No hay comentarios:

Publicar un comentario