jueves, 19 de noviembre de 2015

La revista Wine Spectator diu que aquests son

Els 10 Millors Vins del Món 2015

Un any més, la revista Wine Spectator ha donat a conèixer la seva llista dels 100 Millors Vins del Món, començant per la llista dels 10 Millors Vins del Món 2015. Aquesta llista presenta classificat en sisena posició, el Aalto Ribera del Duero 2012 de Cellers Aalto.
Aquesta llista es confecciona a partir del tast i valoració que durant el present any han fet els experts de Wine Spectator. Es basen per a la seva puntuació en la qualitat, disponibilitat, preu i un factor subjectiu segons la passió i entusiasme que el vi ha pogut despertar entre els provadors. Aquesta llista dels 10 millors vins no és una selecció per comprar aquests vins atès que alguns s'elaboren en quantitats limitades, per la qual cosa és tant sols una guia de cellers que mereix la pena visitar i/o conèixer si es té ocasió.
Quant als criteris de tast, cal destacar que prop de 6.000 vins han aconseguit obtenir una puntuació de 90 sobre 100, sent la puntuació mitjana 93 punts i el preu mitjà de 47 dòlars (gairebé 44 euros).

La llista dels 10 Millors Vins del Món 2015
Encapçala la classificació d'aquest Top 10 el Peter Michael Cabernet Sauvignon Oakville Au Paradis 2012, considerat pels experts de Wine Spectator com el Millor Vi del Món 2015. És un vi nord-americà produït a la regió californiana del Valle de Napa, coneguda principalment per la seva producció de vins. Ha estat elaborat pel celler Peter Michael Winery amb raïms de les varietats negres Cabernet Sauvignon (76%) i Cabernet Franc (24%) procedents d'un únic vinyer situat en el cor del Valle de Napa. Ha madurat en barriques de roure francès que han atorgat al vi una gran càrrega aromàtica i una textura elegant.
La nota de tast assegura que té una textura sedosa, és polit i els tanins refinats es fan evidents al seu pas en boca, sent un vi amb molt cos, té marcats sabors a fruits vermells i s'aprecien minerals fruit del terroir, també destaquen les notes a espècies com la nou moscada i el clau.
El segon lloc es, amb tots els honors, per Quilceda Creek Cabernet Sauvignon Columbia Valley 2012, un vi nord-americà del celler Quilceda Creek, situada en l'Estat de Washington, elaborat amb raïms de la varietat Cabernet Sauvignon, madurat en barriques noves de roure francès durant 20 mesos. Segons la nota de tast es tracta d'un vi envolupant i amb cos en boca, sabors afruitats de prunes i cireres, tanins fins i és molt persistent en el paladar. Encara que si llegim les notes de tast d'altres experts podrem comprovar que es destaquen les notes a espècies, matisos minerals, fum, grafit, etc.
El tercer lloc és per Evening Land Pinot Noir Eola-Amity Hills Seven Springs Vineyard La Source 2012, un altre vi nord-americà produït en l'Estat d'Oregon pel Celler Evening Land, amb raïms de la varietat Pinot Noir de vinyers conreats en sòls volcànics. En la nota de tast es destaca que és un vi seductor, suau al paladar, amb un vermell porpra intens i notes a prunes, nabius i espècies, té un llarg i expressiu reregust.
En quarta posició es situa el vi italià Il Poggione Brunello vaig donar Montalcino 2010 del Celler Tenuta Il Poggione del municipi de Montalcino (Siena), propietat de la cinquena generació de la família Franceschi. Elaborat al 100% amb raïms de la varietat angiovese, ha estat madurat en barriques de roure durant tres anys. Segons la nota de tast és un vi ben estructurat, amb cos, amb notes a regalèssia, terra i tabac, té un llarg post gust en el qual aflueixen altres notes, regalèssia i minerals. És un vi amb un color brillant en el qual destaquen les notes a prunes i cireres madures.
El cinquè lloc, curiosament, és per a un vi californià (es fa estrany que en aquesta llista un vi de Califòrnia no aparegui fins la cinquena posició), el Mount Eden Vineyards Chardonnay Santa Cruz Mountains 2012, considerat un dels millors vins que ofereix el petit celler Mount Eden Vineyards. S'ha elaborat amb unes de les varietats Cabernet, Pinot Noir i Chardonnay, aquesta última varietat procedeix de dues parcel·les situades en el cim d'una muntanya, donant lloc a una mescla de vi madur i estructurat que madura un any en barriques de roure francès i és sotmès a fermentació maloláctica completa. Segons la nota de tast ofereix un inici atractiu amb notes de roure especiat i torrats, intens, amb molta fruita d'os, dens, concentrat i amb un post gust persistent.
En sisena posició, amb tots els honors, trobem un vi espanyol, Aalto Ribera del Duero 2012 de Cellers Aalto, creada l'any 1999 per Javier Zaccagnini, exdirector del Consell Regulador de la Denominació d'Origen Ribera del Duero, i Mariano García, responsable durant 30 anys dels vins de Vega Sicília. El vi s'ha elaborat amb raïms de la varietat Ull de llebre (Tempranillo) procedent de vinyes velles de molt baix rendiment però qualitat excepcional. 
L'any 2012 es va viure un estiu molt sec, els responsables del celler van decidir retirar el 30% del raïm per estimular la maduració uniforme, la qual cosa va derivar en un vi de qualitat excepcional que ha estat madurat durant 20 mesos en barriques de roure francès i americà. Segons la nota de tast, és un vi d'un color vermell intens molt concentrat i amb densitat, té sabors a mora, cacau, pruna, regalèssia i minerals, té molt cos però és elegant, destaca la fruita madura i notes salades que afavoreixen la seva frescor i equilibri.
Setena posició per Escarpment Pinot Noir Martinborough Kupe Single Vineyard 2013, un vi de Nova Zelanda elaborat pel enóleg Larry McKenna amb raïms de la varietat Pinot Noir de la regió de Martinborough. El vi és potent, amb una gran càrrega aromàtica, resultat d'un any càlid, sec i amb una maduració primerenca del raïm. La nota de tast diu que és complex, molt carnós en boca i amb sabors accentuats a mora i pruna. Els tanins són refinats i l'acabat es considera èpic.
Vuitè millor vi del món, un vi de la regió de Veneto situada al nord-est d'Itàlia, es tracta del Masi Amarone della Valpolicella Classico Serego Alighieri Vaio Van armar 2008. El vi ha estat elaborat pel Celler Masi que compta amb una gran tradició vinícola, els seus actuals propietaris són la setena generació dedicada a l'elaboració de vi. S'ha elaborat amb raïms de les varietats Corvina, Rondinella i Molinara recollides ben madures per posteriorment deixar-les pansificar durant tres mesos abans de procedir a l'elaboració del vi, la vinificació es realitza en barriques de roure durant un període de gairebé 5 anys. Segons la nota de tast és un vi elegant amb un color vermell enfosquit, equilibrat i amb una gran càrrega de tanins, destaquen sabors com la xocolata negra, el cuir, el tabac o la salsa de prunes.
El penúltim en la llista d'honor és el Clos Fourtet St. Emilion 2012, un vi francès de la regió de Bordeus elaborat amb raïms de les varietats Merlot, Cabernet Sauvignon i Cabernet Franc, aquesta última és una de les varietats de raïm negre més conegudes a tot el món. El celler Clos Fourtet és una de les propietats vinícoles més antigues de la zona i va ser adquirida per la família Cuvelier l'any 2001, des de llavors s'han realitzat molts canvis per produir un vi de qualitat superior, i la prova del seu èxit és la posició que ocupa en la llista. Segons la nota de tast és un vi suau en boca amb sabors que recorden l’anís i al tabac, té una aroma molt afruitat, prunes madures, mores i gerds, té un llarg post gust i es considera un magnífic vi.
I, classificat en desè lloc, tenim el Klein Constantia Vin de Constance 2009, un vi per a postres sud-africà elaborat amb raïms de la varietat Muscat de Frontignan, recol·lectades de forma tardana per incrementar el contingut de sucre en els grans de raïm. El vi ha estat elaborat per l’enòleg Matt Day del Celler Klein Constantia, segons Wine Spectator és el primer vi sud-africà que aconsegueix estar entre els 10 primers de la llista dels 100 Millors Vins del Món. Segons la nota de tast és un vi que encara que equilibrat, ofereix un gran conjunt de sabors, figa, mànec, albercoc i codony, té un llarg i persistent reregust.

No hay comentarios:

Publicar un comentario