viernes, 4 de diciembre de 2015

Noves possibilitats culinàries per a l'ou




El 9 d'octubre de 1995 es va instaurar el Dia Mundial de l'Ou, per la  International  Egg  Comission (IEC), amb la finalitat de tenir ben present una vegada a l'any la importància d'aquest aliment i els seus avantatges per a la nutrició i la salut.

Cada any, l'Institut d'Estudis de l'Ou lliura el Premi a la Recerca, dotat amb 10.000 euros; aquest any ha estat atorgat a experts de la Universitat d'Oviedo pel desenvolupament de productes innovadors a partir de la gemma. Anteriorment ho van rebre científics de l'Institut de Recerca en Ciències de l'Alimentació (CIAL) per revolucionar els usos de la clara d'ou.
L'article detalla quins són els nous usos per al rovell i la clara i també explica com es garanteix un ou d'etiqueta.
Partim de la premissa que l'ou és un aliment amb un paper molt destacat en l'alimentació de les persones de tot el món, doncs suposa una excel·lent font de proteïnes d'alta qualitat i es tracta d'un dels aliments amb una important presència en les cuines domèstiques. Gràcies a la seva versatilitat, resulta apte per a nombroses preparacions culinàries: des de crus per a l'elaboració de salses com a maionesa, a fregits o escaldats, durs, cuinats en el microones, en  cocotera, a la planxa o regirats.

El rovell, la clara i la closca
Segons dades de l'Institut de l'Ou, la clara representa en l'ou de gallina una mica més del 57% del pes total; el rovell, gairebé el 31%; i la closca, l'11,5%. Cadascuna d'aquestes parts té un paper fonamental. Amb motiu del Dia Mundial de l'Ou, l'Institut d'Estudis de l'Ou ha incidit en dues recerques sobre els nous usos de dos d'aquestes parts: el rovell i la clara.

Informació sobre nous usos per al rovell i la clara
L'Institut d'Estudis de l'Ou va celebrar, el passat 9 d'octubre, el Dia Mundial de l'Ou facilitant informació als consumidors sobre les últimes recerques sobre l'ou com a component de l'alimentació saludable.

Dues recerques aconsegueixen donar a l'ou noves possibilitats culinàries
Aquest any s’ha destacat els treballs realitzats per experts del Departament d'Enginyeria Química i Tecnologia del Medi ambient de la Universitat d'Oviedo que, liderats per Benjamí Parets, han aconseguit separar el rovell d'ou en dues fraccions, grànuls i plasma, amb característiques tecnològiques i nutricionals diferents. D'una banda, els grànuls tenen un elevat contingut proteic i gran capacitat emulsionant; per tant, són idonis per elaborar aliments baixos en grasses com a maioneses o rebosteria. D'altra banda, el plasma té propietats  gelificantes i concentra lípids i lecitina, un component emprat en alimentació per les seves importants qualitats nutricionals.
Una altra recerca premiada, aquesta vegada en 2014, va ser la desenvolupada per experts de l'Institut de Recerca en Ciències de l'Alimentació (CIAL), centre mixt entre el Consell Superior de Recerques Científiques i la Universitat de Madrid (CSIC- UAM), i que s'ha centrat en la clara de l'ou. Els experts han obtingut diferents textures gràcies a les quals és possible elaborar gran varietat d'aperitius. Per a això, han tractat la clara amb un enzim que trenca les proteïnes en fragments més petits, la qual cosa ha permès obtenir productes similars als làctics gràcies a la clara. Segons els responsables d'aquest treball científic, aquest tipus de productes podrien ser molt beneficiosos per a persones amb problemes de sobrepès o intolerància a la lactosa i per aquelles amb problemes de masticació.


No hay comentarios:

Publicar un comentario