viernes, 16 de octubre de 2015

Com tenir tomàquets sempre a mà, a la cuina de casa

En el restaurant no hi ha cap problema, ells es cuiden de seleccionar-ho, preparar-ho i servir-ho, tot en les millors condicions; però què passa quan estem a casa, amb la recepta sobre els fogons i ens adonem que a l'amanida cal posar-hi  tomàquet i no en tenim ni un? Això no ens passaria si haguéssim estat previsors  i una mica ‘pagès d’estar per casa’. Si el tomàquet és el protagonista indiscutible de la majoria de les amanides, per què no els produïm a casa? Avui, el tomàquet, ja és una de les hortalisses més conreades domèsticament.

Vegem com conrear tomàquets ecològics a casa, amb garantia d'èxit.

Un test adequat. És molt important i com més gran millor, per assegurar-nos l'èxit de la planta. Una profunditat d'uns 46 cm, sent proporcional d'ample. Així les arrels podran desenvolupar-se amb suficient espai. Millor de plàstic perquè sigui fàcil de moure. El rentem amb sabó natural, encara que el test sigui nou, per evitar problemes de malalties. Col·locar un recipient sota el test, per recollir l'aigua que anirà drenant. Per tal d’evitar que perdi substrat pels forats de la base col·locar-hi una petita malla de tela en el fons del test.
Un bona mescla. Preferible no utilitzar terra d'un jardí o de qualsevol altre lloc, així evitem que pugui contenir plagues i malalties. El substrat en el qual anem a conrear ha de tenir unes característiques prou òptimes per als nostres tomàquets. L'ideal és realitzar una mescla pròpia.
Heus aquí dues bones opcions:
Una primera, d'una mescla composta per un 60% de fibra de coco i un 40% d'humus de cuc.
També podria ser una mescla composta per un 60% de fibra de coco i un 40% de compost.
Podem trobar-los en qualsevol tenda o centre de jardineria.
Plantar la tomatera. Obtenim la planta d'un graner propi, o la comprem en un centre de jardineria. Emplenem el test un terç de tota la seva capacitat amb la mescla que ja tenim preparada. Seguidament col·loquem la planta de tomàquet sobre el terç de mescla del test i seguidament s'incorpora més mescla al voltant de la planta. Omplir fins que comenci el coll de la planta. Prémer suaument el substrat, perquè quedi una mica endurit i sustenti bé la planta.
El reg. El primer reg ha de ser abundant. Remullem bé el substrat i esperem uns 10 minuts. Evitarem mullar les fulles, les tiges i la base de la planta regant pels voltants. Després del primer reg, caldrà observar el substrat, ja que no farà falta regar tots els dies. Això dependrà de la climatologia, i de l'abundància del reg. Hem d'observar i tocar el substrat, per saber si és necessari regar. Evitarem les embassades i les saturacions d'aigua. Després del primer reg, hem de ser previsors i aplicar més substrat, ja que aquest s'endurirà una mica i disminuirà en volum.
Guiar la tomaquera. La planta necessitarà un suport per anar guiant-se i créixer correctament cap amunt. Un tutor es pot comprar en qualsevol tenda de jardineria, fins i tot podem utilitzar algun element semblant, que tinguem a casa.
Les plagues. Protegir la planta evitar problemes. Podem fer-ho amb una petita malla de nylon i posar-la al voltant o bé sobre la planta.
Fertilitzar. A partir dels 2 mesos, per mantenir una planta forta i que doni una bona i abundant collita, anirem fertilitzant la nostra planta. A causa de la pèrdua, amb el temps, de nutrients de la nostra mescla cal aportar a la planta una sèrie d'elements necessaris: visitarem un centre de jardineria i demanarem un litre de fertilitzant orgànic. Apliquem les quantitats que es recomana en el pot.
Cures. Evitar que s'assequi el substrat: cal tenir en compte l'estació de l'any, ja que com més calor fa, més aigua necessitarà la planta.
Que passi unes hores al sol, unes 6 o 7 hores sobretot si es hivern. Disminuir aquestes hores a l'estiu i que passi més temps a l'ombra. Però que tingui suficient llum.
Cal anar podant la tomatera, eliminant els brots que apareixen per sobre de les fulles. Així anirà quedant tan sol la tija principal. Amb tot això tindrem tomàquets grans i ben formats.

No hay comentarios:

Publicar un comentario