viernes, 30 de octubre de 2015

Quin tipus de carn processada és la que diu l'OMS que produeix càncer?


En total han estat 22 els experts de deu nacionalitats diferents els qui han analitzat més de 800 estudis epidemiològics de tot el món que relacionen d'alguna manera el consum de carn vermella o carn processada amb el càncer, sent especialment rellevants 14 estudis que vinculen el consum d'aquest tipus de carn amb el càncer colorrectal.




Què és carn processada per a l'OMS
La IARC  (Agencia investigació contra el Càncer) es refereix a la carn processada com a "carn que hagi estat transformada a través d’assaonat, guarit, fermentació, fumat o qualsevol procés per augmentar el seu sabor o millorar la seva conservació. La majoria de les carns processades contenen porc o vedella, però també poden contenir altres carns vermelles, pollastre, vísceres o sang".
Així doncs, la carn processada engloba des d'una salsitxa, el menjar de conserva freda (fiambre) o els nuggets, fins a les llonganisses, les hamburgueses o el pernil serrà. No obstant això, i encara que l'OMS no ho aclareix, sembla lògic entendre que diferents nivells de processament afecten al grau en el qual aquesta carn és cancerosa, perquè no és el mateix una hamburguesa de carn picada amb sal i pebre que altres carns més processades com per exemple una salsitxa.

Posant les coses en perspectiva
Sense llevar-li importància a aquesta notícia, perquè és transcendent, cal posar l'anunci de l'OMS en perspectiva. Betsy Booren, vicepresident del North American Meat Institute declara a The Guardian:
Revisant les substàncies que la IARC considera cancerígenes, trobem l'aire i el sol (grup 1), el vi (grup 1), el cafè (2B), el menjar a la graella (2A) o fins i tot l’àloe vora (2B). La qual cosa no vol dir que no hàgim de controlar la nostra ingesta de carn processada o carn vermella, solament que cal entendre aquesta informació sense alarmismes, tal com explica el professor Ian Johnson, de l’Institute of Food Research:
Resulta certament inadequat suggerir que l'efecte negatiu del bacó o les salsitxes en el risc de contreure càncer de còlon és comparable amb el tabac, que està carregat de substàncies cancerígenes provades i multiplica per 20 el risc de càncer de pulmó.
Finalment, és important destacar que la pertinença a un grup o un altre no depèn del nivell de risc, sinó del grau d'evidència que existeixi sobre aquest tema.

No hay comentarios:

Publicar un comentario