lunes, 26 de octubre de 2015

Per Tots Sants, panellets, castanyes i moniatos

Els panellets, postres de la cuina tradicional catalana, que s'elaboren cada any per la festa de Tots els Sants, daten del segle XVIII i són una preparació dolça del receptari tradicional de les famílies camperoles de Catalunya.
Antigament els panellets rarament es compraven; la gent els adquiria participant en rifes que es feien o bé se'ls preparava a casa. Amb l’arribada de les pastisseries, es va estendre el costum de comprar-los i les rifes van acabar desapareixent. Era costum menjar-los a la nit, vigília del dia de Tots Sants; en aquesta festa les famílies i els amics es reuneixen davant d'una xemeneia i torren castanyes i moniatos. Per a postres es quan es prenen els panellets amb moscatell o cava... El costum de fer els panellets, per a Tots els Sants s'ha estès per altres Comunitats, sumant-se així a altres costums regionals com són la dels Huesos de Santo, que es fan en altres províncies. Possiblement es tracta de la pervivència dels antics pans votius, en aquest cas oferts als difunts.
Els més apreciats són els de pinyons, encara que amb la mateixa massa es poden preparar de diversos sabors diferents.

La recepta
Aquesta és una molt bona recepta de panellets de l'àvia. La pots fer a casa, que et quedaran de meravella.
Hi ha qui per estalviar utilitzen una fruita seca més barata. No ho facin, perquè el sabor i el resultat no és el mateix. És moltíssim treball i ja que ho fan, comprin les ametlles i els pinyons de millor qualitat, per gaudir d'aquestes postres com cal.

Ingredients per a fer panellets variats
500 gr de sucre. 500 gr d'ametlla mòlta. 250 gr de patata. 250 gr de pinyons. 1 ou. 50 gr de cafè mòlt. 50 gr de fruita confitada trossejada 50 gr de coco. 100 gr d'encenalls de xocolata

Elaboració bàsica
Coure la patata amb la pell i quan estigui cuita, pelar-la i un cop calenta barrejar-la amb el sucre i aixafar amb una forquilla fins a formar un puré. Afegir finalment l'ametlla mòlta.
Enfarinar lleument la massa i deixar-la reposar en el frigorífic durant 24h.

Panellets de pinyons. Fer petites boles, de la grandària de les tòfones, passar per ou batut, i posteriorment arrebossar-les amb els pinyons. Gratinar durant 3 min.
Panellets de café, fruita confitada o coco. L'elaboració és similar en aquests tres tipus, únicament canvia l'ingredient a barrejar. Barrejar l'ingredient triat amb la massa i donar la forma desitjada. Gratinar durant 3 min.

Panellets de xocolata. Fer boles de la grandària de tòfones, i arrebossar-les amb els encenalls de xocolata. Conservar en el frigorífic.

No hay comentarios:

Publicar un comentario