miércoles, 28 de octubre de 2015

L'OMS lliga el consum diari d'embotit i carn vermella el·laborada a possibles processos cancerígens





No obstant això, l'alerta se centra concretament en els productes guarits, fumats o assaonats

Per la seva part, la Generalitat de Catalunya manté el consell de menjar vedella, en una dieta equilibrada


L'alerta preventiva que ha emès  el Centre Internacional de Recerca sobre el Càncer (CRIC) advertint del risc cancerigen que implica menjar carn vermella processada, especialment productes fumats, guarits o assaonades, va inquietar a milers de ciutadans, habituals consumidors de salsitxes de frankfurt, bacó fregit o xoriço en adob. L'informe del CRIC, i de l’a agència de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) especialitzada en el càncer, va distingir entre el risc «probable o limitat» que suposa menjar carn vermella sense més, poc cuinada, i el perill «provat» de sofrir un tumor de còlon en què incorren els qui degusten de forma quotidiana embotits i conserves de carns assaonades.

La forma de cuinar la carn seria determinant en l'aparició de càncers digestius, va afegir la recerca. En rostir les costelles directament sobre la flama o en una superfície a altes temperatures, va indicar l'estudi, es produeixen elements químics cancerígens -hidrocarburs aromàtics i amines- que s'ingereixen juntament amb l'aliment.
El treball avalat per l'OMS, que va coincidir amb la publicació d'un informe de la revista The Lancet Oncology que va incidir en els mateixos termes, analitza les dades de 800 estudis en els quals es va investigar el consum de carn vermella i processada en diversos països subjectes a dietes diferents. «Les nostres proves procedeixen de grans estudis poblacionals realitzats en els últims 20 anys -va indicar Christopher Wild, director del CRIC-. Aquestes troballes incideixen en anteriors recomanacions de salut pública que ja proposaven limitar el consum de carn vermella».

L'estudi subscrit per l'OMS adverteix, no obstant això, que encara que la documentació avaluada és abundant, aquesta no ha permès comparar l'efecte en l'ésser humà dels diferents tipus de carns processades que existeixen al món. La Conselleria de Salut de la Generalitat, una vegada analitzat el document de l'OMS i l'estudi de The Lancet, va optar per mantenir les seves anteriors recomanacions nutricionals. «Convé seguir una dieta equilibrada i variada, en la qual predomini la fruita, la verdura i l'oli d'oliva -va dir Carme Cabezas, sotsdirectora de Promoció de la Salut-. Suggerim prendre dues o tres vegades per setmana carn magra, ja sigui de vedella (vermella), de pollastre o d'altres aus, i ocasionalment, dues o tres vegades al mes, embotits i carns processades, inclòs el pernil serrà». Cabezas va reiterar la impossibilitat actual de comparar científicament les diverses formes de carn processada que es consumeixen a les diferents zones el món, àmbit de l'OMS.

L'estudi del CRIC va incloure la carn vermella processada en el grup 1 de substàncies definides per l'OMS com canceroses per als éssers humans. «Aquesta classificació s'atribueix als productes sobre els quals hi ha proves convincents que l'agent al·ludit causa càncer», van indicar els autors. Encara que en aquest mateix grup es troben el tabac i l'amiant, els investigadors van insistir en no equiparar les carns vermelles amb els cigarrets. «No són igual de perillosos en relació al seu potencial cancerós», van puntualitzar. «La nostra classificació descriu l'evidència d'un element que causa de càncer, però no avalua el grau de risc», van afegir.

L'estudi de les carns promogut per l'OMS precisa que per cada porció de 50 grams de carn processada que es consumeix diàriament, i es recalca que és ‘consum diari de 50 grams de carn processada’ augmenta «en un 18%» el risc de sofrir càncer de còlon, i baixa a «un 17%» el perill per els qui prenen també diàriament 100 grams de carn vermella sense assaonar ni additius.
A més del càncer de còlon, la recerca vincula el consum dels productes fets amb carns processades amb l'aparició de tumors de pàncrees i pròstata. Aquests riscos sempre són proporcionals a la freqüència i quantitat del consum.

No hay comentarios:

Publicar un comentario