Foto: Crema Catalana, servida a LA VILA del Rocxi |
Aquests dies de grans menjars, molts d'ells tenen la tradicional crema catalana com a colofó.
Explica la llegenda que en un convent català fa molt, molt temps unes monges van preparar per a la visita del bisbe de la seva diòcesi un opípar menjar, el fermall final del qual ho posaria un molt saborós flam. Fet el flam i malgrat haver-ho preparat amb temps aquest no quallava, el bisbe endrapava plat darrera plat i davant el nerviosisme de les monges el flam seguia sense quallar.
El bisbe va acabar el dinar i va preguntar si havien pensat a preparar algun dolç. Les monges es van mirar preocupades i una d'elles, molt resolta, va col·locar el flam en un plat, ho va cobrir amb abundant sucre i ho va cremar per aconseguir un caramel que cobris el flam desfet; sense esperar ni un minut ho va servir al bisbe que en veure el que li posaven per davant i que desprenia una flaire meravellosa, va clavar la cullera en la crema i la hi va portar a la boca. El clergue es va socarrar la boca i va exclamar: Crema! I, sense pretendre-ho, li va donar nom al plat: Crema cremada, la nostra típica i tradicional Crema catalana.
També hi ha qui diu que van ser els anglesos els qui la van inventar, i que després la van copiar els francesos que la van batejar amb el nom de Crème brûlée. Ens quedem millor amb la història de les monges catalanes.
La recepta
És molt fàcil de preparar i tan sols cal cuidar cremar el sucre just abans de servir-la, per tal què ens quedi el caramel cruixent, si la cremem amb antelació i després la guardem en la nevera se’ns estovarà, i encara que de sabor estarà estupenda no ens va a donar el contrast de fred de la crema, la calor del caramel a més de la textura cruixent d'aquest.
Ingredients per 4 racions petites
500 ml. de llet de vaca
3 rovells d'ou grandària XL, de gallina
13 gr de Maizena (o midó de rebosteria)
Pell de ½ llimona
½ branca de canyella
80 gr de sucre, més el que cobreix la crema i que cremarem.
Com preparar-la
Rentem la llimona, la pelem procurant agafar només la part groga de la pell.
De la quantitat de llet en reservem uns 50 ml. en un got.
En un cassó, posem a escalfar la llet amb la pell de la llimona, quan trenqui a bullir la retirem del foc, la colem i deixem que es temperi.
Trenquem els ous i separem les clares dels rovells.
En la llet que havíem reservat hi desfem la Maizena.
Posem els rovells en un cassó, li afegim el sucre i batem, afegim la llet amb la Maizena i ho bolquem sense deixar de batre la llet.
Col·loquem novament en el foc, al mínim i sense parar de moure; deixem que es cuini, sense que bulli fins que espesseixi. Per comprovar el punt, movem amb una cullera de pal, en treure-la s'ha de quedar coberta amb la crema, en passar el dit per ella queda la marca, la crema no s'uneix.
Servim la crema en cassoletes i deixem refredar a temperatura ambient. Després la cobrim amb paper d’alumini o plàstic de cuina i la guardem a la nevera.
Just abans de servir-la, escampem sucre sobre la crema, una capa homogènia i ho cremem amb un cremador o un bufador de cuina.
Foto: Crema Catalana, servida a LA VILA del Rocxi