El colesterol és una substància grassa natural imprescindible per al cos, perquè forma part de les membranes de les cèl·lules i és un component bàsic d'algunes hormones, a més de precursor de la vitamina D. No obstant això, quan supera el límit recomanat (colesterol total per sobre de 190 mg/dl i LDL per sobre de 115 mg/dl en la població general), pot acumular-se en les artèries i augmentar les possibilitats de desenvolupar malalties del cor. Per això és important cuidar els seus nivells.
Al voltant del 50% de la població espanyola presenta nivells elevats de colesterol, la qual cosa significa que la meitat dels espanyols pot estar posant en risc el seu cor. Vigilar aquests nivells i mantenir la hipercolesterolemia a ratlla és fonamental per evitar un dels principals factors de risc cardiovascular. En el següent article s'explica el abecé del colesterol: què és, quin és la diferència entre el "bo" i el "dolent" i com mantenir-ho en uns nivells adequats, mitjançant hàbits saludables.
Colesterol "bo" i "dolent"
Quan parlem de "colesterol" solem referir-nos tant al LDL, comunament conegut com a colesterol "dolent", com al HDL, més conegut com a colesterol "bo". Distingir-los i saber què nivells de cadascun d'ells són els adequats és el primer pas per poder controlar-los.
"Si el colesterol LDL està augmentat, es diposita en les artèries i les pot obstruir", explica la doctora Petra Sanz Majordom, cardiòloga de l'Hospital Rei Juan Carlos (Móstoles) i Hospital Infanta Elena (Valdemoro), tots dos en la Comunitat de Madrid. Per aquest motiu cal intentar tenir el colesterol LDL el més baix possible (per sota de 110 mg/dl, o fins i tot més baix si es tracta d'un pacient amb malaltia de les artèries). D'altra banda, el colesterol HDL és el colesterol que evita que el colesterol "dolent" es dipositi en les artèries ("neteja" les artèries, entre altres funcions). Així que, segons explica Sanz Majordom, és convenient tenir el colesterol HDL com més alt millor (en homes per sobre de 45 mg/dl i en dones, per sobre de 55 mg/dl).
No hay comentarios:
Publicar un comentario